Syrop z cebuli

1
Zima zbliża się wielkimi krokami, czas zadbać o naszą odporność. Pisaliśmy niedawno o soku z jeżyn, który między innymi działał wzmacniająco, ale co gdy już choroba nas dopadła?

Wasze babcie i mamy znają i stosowały zapewne syrop z cebuli, jako lekarstwo na przeziębienie, kaszel i jako lek wzmacniający. Dziś moja żona przygotowuje go, gdy tylko dopadają nas choróbska. Syrop z cebuli zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym oraz łagodzącym, uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2 i PP a także wielu mikroelementów wpływających na naszą odporność.

Uwaga! Nie znam osoby, której ten specyfik zaszkodził, ale pamiętajcie, że jest to lek i należy przestrzegać jego dawkowania w przypadku wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem. Zwyczajowo dawkowanie to 2-3 łyżki na dobę i raczej tej dawki nie należy przekraczać.

Sposób przygotowania:

2

Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki.

3

Wrzucamy do słoika warstwami a następnie przesypujemy cukrem, tak, aby zakrywał cebulę.

4
5

Układamy w ten sposób kilka warstw, a następnie zakręcamy słoik i wstrząsamy nim kilka razy aby cebula szybciej puściła sok. Już po kilku godzinach pojawi się sok, który chcieliśmy uzyskać.

6
Jest to najprostsza i najszybsza w przygotowaniu wersja, która pomoże wam w walce z chorobą. Znane są wariacje gdzie poza samą cebulą mikstura jest jeszcze zasilana sokiem z cytryny, miodem lub nawet czosnkiem. O leczniczych właściwościach tych składników opowiadać chyba nie trzeba 😉

7

Jeszcze uwagi na koniec.

-sok jest krótkoterminowy, najlepiej robić go doraźnie, ponieważ gdy zrobimy dużą ilość to po kilku dniach potrafi sfermentować.

-cebula ma oczywistą wadę- zapach;)

Powodzenia !

Autor -FoX-

Comments

comments

Posted in Kuchnia preppersa, Prepping and tagged , .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *